Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ekmek fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci’nin açıklamaları şöyle:
Un regülasyonu adı altında 2 bin 950 lira ton başına destek uygulamış oluyoruz. Amacımız ekmeğe erişimi yaşatmayalım istiyoruz.
TAHIL KRİZİ ÇÖZÜLSE DE NE KADAR FAKİR ÜLKELERE ULAŞIYOR?
Türkiye’yi tarif ederken, Asya ile Avrupa arasında köprü görevi gören bir ülke denilirdi. Gördük ki Türkiye son 20 yılda ne kadar önemli bir ülke olduğunu, ne kadar vazgeçilmez bir ülke olduğunu tüm dünyaya gösterdi. 20 yıllık süreçte sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, devlet yapısı sayesinde bir noktaya gelindi. Türkiye sürdürülebilir dengeli ve lider diplomasisi ile bu süreci başarıyla tamamlamış oldu. Dün 432 gemi, 10.1 milyon ton tahıl başta olmak üzere gıda ürünlerini bu koridordan geçirdi. Yüzde 60’a yakını yani 6 milyon tonluk kısmı Avrupa ülkeleri alıyor. Asya ülkeleri yüzde 21.4, Afrikra için biraz daha düşük. BM en geri kalmış ülkeler kategorisindeki ülkeler için verilen pay yüzde 5.5.
EKMEK TARTIŞMALARI
Çok talihsiz bir ifade. Ekmekten nasiplenmeyen kişi sıfatını alır yakın zamanda. Gelişmekte olan ülkelerde en çok tüketilen ürün. Rusya savaşında da koridorun adı Tahıl Koridoru. Ekmeğin ne kadar vazgeçilmez olduğunu gösteriyor. Ekmekte özellikle fiyatla ilgili vatandaşlarımız bunu tüketmekte yavaşlama olmasın diye, un regülasyonu adı altında 2950 lira ton başına destek uyguluyoruz. Vatandaşın ekmeğe erişiminde en ufak bir tereddüt yaşanmasın istiyoruz.
SICAK DÖNEMDEN GEÇİYORUZ, HALA YAĞMUR YOK. HİÇ YAĞMUR YAĞMAZSA NE KADAR SUYUMUZ VAR?
İstanbul için bizim hiçbir yağış olmazsa 4 aylık suyumuz var. Ankara için 8 aylık rezervlerimiz var. Yeraltı depolarıyla ilgili şu ana kadar biz 102 adet yeraltı depoları sayesinde 70 milyon metreküp suyu tutabilir hale geldik. 22 milyon metreküplük içme suyu rezervimiz oluşuyor. Bunlar yeterli değil. Aralık ayında kuraklıkla mücadele stratejisi eylem planını açıklayacağız. Türkiye olarak bu dönemde nasıl yol yürüyeceğimizi ortaya koyacağız.
Türkiye son 20 yılda 47 milyar metreküp ilave suyu rezervimize kazandırmış. Bugün su rezervi 180 milyar metreküp olmuştur. Bu muazzam bir rakam. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin mühendislik harikası 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek gövde yüksekliği dünyada 5. olan Yusufeli Barajı. Tüm Türkiye’de 50 km tünel yapmışız 2002 yılına kadar. 56 km sadece barajın inşası için yapılmış tüneller var.”