Temelden 275 metre gövde yüksekliği ile beton kemer baraj sınıfında Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nda su tutma işlemi sürüyor.
Bir süre su tutma işlemine ara verilecek
Baraj havzasında 22 Kasım’dan itibaren biriken su miktarı 76 milyon metreküpü aşarken, su seviyesi de 577 kotuna yükseldi. Su tutma programına göre, 580 kotuna gelindiğinde belli bir süre aynı kotta bekleme yapılacak.
Bu süre içerisinde baraj gölündeki su seviyesinin aynı kotta kalması için gelen su dipsavaklardan tahliye edilecek.
Taşınma işleminde sona gelindi
Baraj gölü suları altında kalacak ilçe merkezi ve köylerin yeni yerleşim yerlerine taşınma sürecinde de sona gelindi.
“Yusufeli, Türkiye’nin en büyük iskan projesidir”
Vali Yılmaz Doruk, yaptığı niceleme sırasında 34 milyar liralık yatırım yapıldığının altını çizerek, şöyle konuştu:
Sadece baraj yapımıyla proje tamamlanmıyor. Yusufeli Barajı ve HES Projesi, sadece baraj ve elektro mekanik tesislerinin inşaatı değil. Barajdan, şehir merkezi dahil 19 köy etkileniyor. 19 köyün 7’sini farklı bir yerde yeniden inşa ettik. Kilometrelerce ulaşım ağı yeniden yapıldı. Köprüler, viyadükler, tüneller yapıldı. Tabii bir de ilçe merkezini taşıdık, yeni bir ilçe inşa ettik.
“İş yerlerinin taşınmasında da yüzde 80’i bulduk”
Doruk, eş zamanlı olarak ilçe sakinlerinin de taşındığını dile getirerek, şöyle devam etti:
İş yerleri taşındı. Şu anda konutlardan yüzde 100’e yakın vatandaşımız buraya taşındı. İş yerlerinin taşınmasında da yüzde 80’i bulduk. Zannediyorum 1,5 ay içinde artık eski ilçe merkezini konuşmayacağız. Şu anda sadece sanayiyi taşımadık. Aslında yeni ilçe merkezinde sanayimiz hazır. Burada hak sahibi olamayan vatandaşlarımız için de yeni iş yerleri yapıyoruz. Onlar da bitince bütün sanayiyi aynı anda taşımış olacağız.