Kocaeli’de yaşayan 39 yaşındaki Güngör Aracı, taksici O.Y. ile aralarında bulunan husumeti ve süren davayı yanında çalışan Mehmet K.’ye anlattı.
Bunun üzerine Mehmet K., Kocaeli Adliyesi’nde görevli cumhuriyet savcısı İsmail Mutlu Göktaş’ın manevi oğlu olduğunu, dosyadaki işlemleri Güngör Aracı lehine yapabileceğini söyledi.
Bir tanıdığını savcı diye tanıştırdı
Buna inanan Güngör Aracı, savcı ile tanışmayı kabul etti.
Mehmet K. bir arkadaşını cumhuriyet savcısı sıfatıyla Güngör Aracı’yla tanıştırdı.
Aracı’nın taksisinde şoförlük yapan Mehmet K., bu plan sayesinde taksiden elde ettiği geliri müştekiye vermeyerek, kendisine menfaat sağladı.
Planı yarım kaldı
Güngör Aracı ise adliyeye gidip gerçek savcı İsmail Mutlu Göktaş ile tanışınca, dolandırıcıların planı yarım kaldı.
Gerçeği öğrenen Güngör Aracı, şahıslardan şikayetçi oldu.
Aynı yöntemle ikinci dolandırıcılık
Aynı yöntemle ikinci bir dolandırıcılık olayı daha gerçekleşti.
Buna göre Mehmet K., Özer Özden adlı vatandaşa silah ruhsatı almak için savcı İsmail Mutlu Göktaş’ın ismini kullanarak yardımcı olacağını söyledi.
Özer Özden, Mehmet K.’nin sürekli işi ertelemesiyle dolandırıcı olduğunu anlayarak, irtibatını kesti.
200 bin TL zarara uğrattı
Üçüncü olayda ise Mehmet K., kazı izni için belge isteyen Mehmet Tekin’e istihbaratta tanıdıklarının olduğunu söyledi.
Mehmet K., müştekiyi 200 bin TL zarar uğrattı.
İkisi de tutuklandı
Polis ekiplerinin fiziki ve teknik takibi neticesinde Mehmet K. ve Ömer Faruk Ş., 17 Haziran 2022’de yakalandı.
İfadeleri alınan şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İşvereninin iyi niyetini suistimal etti
Başından geçen olayları anlatan mağdur Güngör Aracı, “2021 yılı ağustos ayında aynı mahallede oturduğumuz Mehmet K. yanıma gelerek, durakta bana ait ticari takside şoförlük yapmak istediğini söyledi. Kabul ettim ve araçta şoförlük yapmaya başladı. Bir gün Mehmet K.’ye aynı taksi durağında çalışan ve ticari taksisi bulunan O.Y. ile hukuki davam olduğunu, Kocaeli Asliye Ceza Mahkemesi’nde duruşmanın devam ettiğini, bu şahısla bir sorunu olduğu zaman polisi aramasını söyledim.
Evlilik bile vadetti
Bunun üzerine Mehmet bana Kocaeli Adliyesi’nde görev yapan Cumhuriyet Savcısı İsmail Mutlu Göktaş’ın manevi oğlu olduğunu, gerekirse beni görüntülü konuşturabileceğini söyleyince kabul ettim. Mehmet, beni savcı olarak tanıttığı kişiyle görüntülü konuşturdu. 3 tane iyi avukatı ayarlayacağını söyledi. Hatta Mehmet beni savcının akrabası ile evlendireceğini söyledi.
“Bana hiç para vermedi”
Mehmet kendi eşini bana hakime hanım olarak tanıtarak görüntülü görüştürdü. Adı geçen savcının makamına geldiğimde gerçekler ortaya çıktı ve dolandırıldığımı öğrendim. Telefonda görüştüğüm kişi Ömer Faruk Ş.’nin sesine benzemektedir ancak kendisini bizzat görmemiştim. Mehmet K., bana ait takside 3 ay çalıştı bana hiç para vermediği gibi beni 25 bin TL zarar uğrattı, şikayetçiyim.” dedi.
“İstihbarattan tanıdığım var” dedi
Mağdur olduğunu söyleyen Mehmet Tekin (38) ise “Sanık Mehmet’in çalıştığı durağa yakın bir yerde çay ocağında çalışıyordum. Define işlerine meraklı bir kişiyim, yıllardır bu işi yaparım. Mehmet’le görüştüğümüzde Ankara’dan müze müdürü ve istihbarattan bir kişiyle tanıştığını söyledi. Bu olaylar nedeniyle benden 5 bin 400 TL para aldı, ayrıca gümrükten istihbaratın yakaladığı 140 bin euroluk makineyi sadece KDV ödeyerek alabileceğimizi söyledi. 12 bin TL KDV parası adı altında benden para aldı.
Sahte müze müdürü ile görüştürdü
Dedektör ve kazı için devletten izin alma konusunda kandırıldığımı adliyeye davet edilince anladım. Bugüne kadar bana ödeme yapmadı. Sahte müze müdürü ile beni telefonla görüştürdü. Mehmet benden toplam 17 bin 400 TL para aldı. Ayrıca bu işlerle uğraşırken bana araba kiralattı, bir sürü yemek ve barınma parası ödedim, dolayısıyla benim 200 bin TL’ye yakın masrafım vardır, bugüne kadar zararım giderilmedi, şikayetçiyim.” diye konuştu.
Şikayetçi olmadı
Olaya ilişkin bildiklerini anlatan Özer Özden (56) de “Ben sadece Mehmet K.’yi tanırım, durakta plaka sahibiyim, şoförlük yapmam. Mehmet’ten kendim yardım istemiştim, silaha ihtiyacım vardı, herhangi bir sabıkam yoktur ancak valilik olur vermiyordu. Mehmet bana valilikte ve hastanede arkadaşlarının olduğunu söyledi. Ruhsatı halledeceğini söyledi ancak para talep etmedi. Benimle Mehmet arasında herhangi bir maddi mevzu olmadı, davaya katılmak istemiyorum, şikayetim yoktur, zararım da yoktur.” şeklinde konuştu.
Suçlamaları reddetti
Kimseyi dolandırmadığını söyleyen Mehmet K. (37), “Taksi durağında işe başladığımda Güngör’ün yanında yevmiye alıyordum. Güngör, O.Y. isimli diğer taksici ile kavgalıydı, yanında durmamı istemişti, ben de gecemi gündüzüme katarak Güngör’ün yanında çalışmaya başladım. Sonrasında ben Güngör’e hukuki olarak haklarını arayabileceğini, yasa dışı işlerle uğraşmaması gerektiğini söyledim.
Savcının adını kapıda gördü
Ayrıca bir savcı tanıdığım olursa ‘benden talepleri olmaz, adliyeden çekinir’ diye düşündüm. Bir keresinde adliyeye geldiğimde kapının üzerinde savcı İsmail Mutlu Göktaş’ın ismini gördüm ve onu söyledim. Güngör’den para almadım, Mehmet Tekin’den 4 bin 600 TL aldım, daha sonra geri verdim. Mehmet’e detektör temin edecektim ancak sonuçlandıramadım.
Beraat istedi
Mehmet’in sadece benden 12 bin TL alacağı vardır, onu dolandırmak amacıyla detektör yalanını söylemedim. Özer’i önceden tanıyorum, silah ruhsatı almak istiyordu, ben de daha önce ret kararı verildiği için hangi belgeler lazım olur diye bir araştırma yaptım. Kendisinden para almadım, sadece yanında birkaç tanıdığımla görüştüm. Ömer Faruk Ş.’yi telefonda müştekilerle savcı gibi görüştürmedim. Beraatimi talep ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“Hiçbirini tanımıyorum”
Suçlamaları kabul etmeyen Ömer Faruk Ş. (40), “Bahse konu savcıyı tanımam, fiziksel olarak da benzemem. Kendimi kimseye savcı olarak tanıtmadım. Müştekiler zaten savcı rolüne girmiş kişi ile görüntülü konuşma yapmış. Müştekileri tanımam, daha önce görmedim. Sanık Mehmet K. benim komşumdur, bir gün onun evine gidip sohbet ettik. Mehmet bana Güngör ile O.Y. arasındaki konuyu anlattı ve yardımcı olmaması istedi.
“Bu işten para kazanmadım”
Güngör ile görüşmemi istedi ancak kabul etmedim. Maddi durumum kötü olduğu bir dönemde Mehmet’in ricası ile müze müdürlüğünden ekip başı olarak görevlendirilmiş bir kişi gibi müşteki Mehmet Tekin ile görüştüm, bu hususu kabul ediyorum ancak diğer görüşmeleri kabul etmiyorum, bu işten para kazanmadım. Öncelikle beraatimi isterim, aksi halde lehe hükümlerin uygulanmasını isterim.” dedi.
Biri tahliye oldu
Cumhuriyet savcısı Sefa Aygün’ün ara mütalaasını sunmasının ardından mahkeme başkanı Saffet Murat Kasapoğlu, kararı açıkladı.
Delillerin toplanmış olması ve Ömer Faruk Ş.’nin tutuklu bulunduğu süre göz önüne alınarak yurt dışına çıkma yasağı şartıyla tahliyesine, Mehmet K.’nin ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.