Milyonlarca emeklinin gözü kulağı TBMM genel kuruluna çevrildi. Dün yapılması planlanan ‘Emeklilere yüzde 25 zam öngören düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri’ ertelendi. Peki bu durumda en düşük emekli maaşları değişecek mi? Emekli maaşlarına ilave zam gelir mi? İşte detaylar…
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Emeklilerimizin hak etmiş olduğu zam oranı enflasyon farkı kadardı. İlk altı aylık enflasyon farkı yüzde 19.77 olarak gerçekleşmişti. Seyyanen yüzde 5.5 zam yapılmış oldu. Toplumun tüm kesimlerince bunun düşük kaldığı söylendi.
Devlet Bahçeli 8 bin TL seyyanen zammın bütün emekli maaşlarına yansıtılması gerektiğini söyledi. Memur-Sen, memur emeklilerine seyyanen zam yapılması gerektiğini söyledi.
En düşük emekli maaşı kök ücret olarak 5 binler seviyesinde. Biz 8 bin TL seyyanen zamla artırırsak yüzde 160’lık artışa tekabül ediyor. 13 binler seviyesine geliyor.
En yüksek emekli maaşı 20 binler seviyesinde, 8 bin TL eklersek yüzde 40’lık artış yapıyor. Hakkaniyetsiz ücret dengesinin burada yapılmaması gerekiyor.
Yüzde 25 enflasyonun üzerinde bir artış bence yeterli değil. Yüzde 30 seviyesinde artış yapılması gerektiğini düşünüyorum.
8 bin TL seyyanen zam artışı emeklilerin ücretlerinde dengesizliğe yol açar. Sigorta primi yüksek ödeyenle düşük ödeyen arasında dengesizliğe sebebiyet verir.
Bizim önerimiz de bu yüzde 25’lik zammın yüzde 30’a çıkarılması, yönünde.
‘EMEKLİLER YÜZDE 4-5 ARASI EK ÖDEME ALIYOR’
Zaten emeklilerimiz maaşlarına yüzde 4 artış alıyorlar. Normalde emeklilerin almış olduğu bir vergi iadesi vardı. Bu iade kaldırılınca ek ödeme şeklinde kök maaşlarına yani en düşük maaşlara yüzde 5, daha yüksek maaşlara yüzde 4 ek ödeme yapılıyor. Emeklilerimiz e-Devlet üzerinden hizmet dökümlerini girdiği zaman kök maaşları üzerinden aldıkları ek ödemeyi görebilirler.
Emekliler buna ilişkin zaten bayram ikramiyesi alıyorlar. Sigorta primini daha yüksek ödeyenlerin, sigorta primlerini daha az ödeyenle aradaki makasın açılmaması, ücret dengesizliğinin ortadan kaldırılabilmesi adına seyyanen zam değil, oransal bir artışın yapılması gerektiğini düşünenlerdenim.
DÜZENLEMEDE DEĞİŞİKLİK BEKLİYOR MUSUNUZ? İŞTE MASADAKİ EN GÜÇLÜ RAKAM
Mutlak suretle bekliyoruz, en düşük emekli maaşı 7500 TL, onun da 10 bin TL seviyesine çıkması gerekiyor. Asgari ücretle aradaki makasın açılmaması gerekiyor.”