Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle; Bugün yaptığımız görüşmelerde hem baş başa hem de heyetler arası görüşmelerde ikili ve bölgesel konuları kapsamlı bir şekilde ele aldık. Verimli görüşmeler gerçekleştirdiğimizi söylemek isterim. Tabi bölgesel konulardaki gündemimizin başında Ukrayna geliyor. Savaşta 3,5 ayı geride bıraktık. Savaşın yol açtığı insani kayıpların ve yarattığı tahribatın giderek arttığını üzülerek görüyoruz.
Türkiye’nin savaşın başından bu yana ortaya koyduğu ilkeli tutum herkesin malumu. Savaşın müzakereler yoluyla sona erdirilmesine yönelik yoğun çaba harcadık ve harcamaya devam ediyoruz. Tarafların 29 Mart’ta İstanbul’da yaptıkları görüşmelerde anlamlı ilerleme sağlanmıştı. Ancak ardından yaşanan gelişmeler maalesef müzakereleri ikinci plana itti. Halbuki sürdürülebilir bir barışın temeli atılabilirdi. Biz halen bu tutumumuzu Türkiye olarak koruyoruz. Savaşın bir an önce müzakereler yoluyla sona erdirilmesi tüm bölgemizin ve insanlığın yararına olur. Bu konudaki düşüncelerimi açık şekilde bugün Sergey ile paylaştım.
Geçtiğimiz haftalarda müzakerelerden uzaklaşma olmuştu fakat son günlerde gerek Zelenskiy’in yaptığı açıklamalar gerek bizim yaptığımız temaslarda tekrar müzakerelere dönme konusunda bir zeminin olabileceğini görüyoruz. Her iki taraf da bu konuda mutabık kalırsa biz de kolaylaştırıcı rol üstlenen bir ülke olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.
“BİZ TÜRKİYE OLARAK PLANI MAKUL BULUYORUZ”
Ukrayna tahılının uluslararası piyasaya ihraç edilebilmesi için BM’nin bir planı var. Gemilerin denetlenmesi BM, Ukrayna, Türkiye arasında oluşacak mekanizma planından bahsediyoruz. Biz Türkiye olarak planı makul buluyoruz, uygulanabilir olarak görüyoruz.
Dünyanın bu ürünlere ihtiyacı varsa bunun önünü açmamız gerekiyor.
SURİYE’NİN KUZEYİNE OLASI HAREKATI
Suriye ve Libya’daki konuları da ele aldık. Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG’nin bize yönelik artan bir tehdit var. Suriye’nin sınır bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık. Libya’da istikrarın tam olarak tesis edilmesi için herkesin katkı sağlaması gerekiyor.
Rus Bakan Lavrov’un açıklamaları da şöyle;
UKRAYNA’DAKİ TAHIL NASIL ÇIKARILACAK?
Türk dostlarımızın çabalarına büyük önem atfetmekteyiz. Ukrayna tahıl ürünlerinin payı sadece yüzde 1. Batı’nın iddiasının aksine buradan gıda krizi çıkmaz.